Lasagne

6 annosta, valmistus- ja paistoaika yhteensä noin 2,5-3 h

 

400 g lasagnelevyjä Valmista jauhelihakastike: Kuumenna öljy kasarissa ja paista siinä sipuli, valkosipuli, pekoni ja porkkana nopeasti pehmeiksi. Lisää jauheliha ja ruskista välillä sekoittaen. Lisää punaviini ja kuumenna seos kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja keitä, kunnes suurin osa viinistä on haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lisää maito ja ripaus muskottia ja sekoita hyvin. Jatka keittämistä, kunnes maito on imeytynyt kastikkeeseen. Lisää loput kastikkeen aineet. Alenna lämpöä ja jätä kastike kiehumaan hiljalleen ilman kantta vähintään tunniksi.

Tunnin päästä valmista maitokastike: sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Anna kiehua alhaisella lämmöllä, mutta varo, etteivät jauhot ruskistu. Vatkaa maito joukkoon vähitellen, kunes kastike on tasaisen kiiltävää. Lisää muskotti, suola ja mustapippuri ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 min.

Kokoa lasagne suorakulmaiseen uunivuokaan. Laita ensin pohjalle jauhelihakastiketta ja sen päälle kerros lasagnea. Sen jälkeen laita kerros jauhelihakastiketta, maitokastiketta ja lasagnelevyjä. Jatka tätä 2-3 kertaa, riippuen kerrosten paksuudesta. Tärkeintä on se, että päällimmäisen lasagnelevy- kerroksen päälle tulee vielä reilu kerros maitokastiketta.

Ripottele vielä päällle parmesaaniraastetta. Paista 200°C:ssä noin 30 min eli kunnes lasagnen pinta on kullanruskea.

Tarjoa vihreän salaatin, valkosipulipatongin ja hyvän punaviinin kera.

100 g parmesaaniraastetta
 

JAUHELIHAKASTIKE:

2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä murskattuna
4 pekoniviipaletta
1 porkkana pieninä kuutioina
600 g jauhelihaa
2.5 dl punaviiniä
2 dl maitoa
hyppysellinen raastettua muskottia
600 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
2 tl oreganoa
suolaa
mustapippuria myllystä
 

MAITOKASTIKE:

3 rkl voita
5 rkl vehnäjauhoja
9 dl maitoa
hyppysellinen muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria myllystä