Leimasimet ja kohopulveri eli embossaus

Kumileimasimella on helppo tehdä siistejä kuvioita monenlaisiin materiaaleihin. Leimasimien kuviovalikoimat ovat melko mittavat ja kohopulvereita ja liima-aineita on useita eri värejä ja vaihtoehtoja. Samoilla leimasimilla voi tehdä kuvioita melkein mille tahansa sileälle pinnalle, esim. paperille, kartongille, kankaalle, puulle ja posliinille. Väriaineet ovat vain erilaisia. Helpoimmin painaminen onnistuu paperille ja kartongille.

Materiaalit ja tarvikkeet

Leimasinvalmistajia on maailmassa paljon, mutta useimmat Suomessa myytävät leimasimet on valmistettu Yhdysvalloissa. Siistin ja virheettömän lopputuloksen saa vain hyvällä leimasimella. Sellaisia valmistaa esimerkiksi amerikkalainen Personal Stamp Excange.

Leimasinkuvioissa on joko vain kuvion ääriviivat tai sitten kuvio on aukoton. Ääriviivakuviot tekijä voi itse värittää mieleisekseen, mutta aukottomien kuvioiden värin määrää käytettävä leimasintyyny ja kohopulveri.

Leimasintyyny voi olla suljettavassa muovikotelossa oleva puhdas tyyny, johon imeytetään väritöntä kohonestettä. Kohoneste toimii liima-aineena, jonka päälle kohopulveri ripotellaan. Leimasintyynyssä itsessään voi myös olla väriainetta. Tällaisen kuvion päälle ripotellaan väritöntä kohopulveria, mutta pulveri voidaan jättää lisäämättä, jos kuvion ei tarvitse olla koholla. Tyynyjen värit ovat kirkkaita perusvärejä, kultaa, hopeaa ja kuparia tai tyynyt voivat olla monivärisiä.

Värittömän kohonesteen päälle ripoteltava pulveri on valkoista, mustaa, kultaa tai hopetaa tai vaihtoehtoisesti voidaan käyttää kohokimallepulveria eli tinselliä, jota sitäkin on saatavana useita eri värejä. Pieniä yksityiskohtia ja tekstejä voidaan tehdä kohonestekynällä. Se muistuttaa huopakynää, mutta sisältää liima-ainetta, joka kiinnittää kohopulverin.

Tekstiileille on omat leimasinvärityynynsä (Fabrico) ja kangasväritussinsa. Jos haluat tehdä leimasimilla kuvioita posliinipintaan, käytä oikeita posliinivärejä.

Leimasinkuviointi

Painaminen täytyy aina tehdä tasaisella alustalla. Tee ensin koepainanta irtopaperille ja tarkista, että leimasin on puhdas. Jos se on aivan uusi, siinä saattaa olla tehtaan jäljiltä liitumaista jauhetta, joka täytyy poistaa. Paina leimasin kevyesti, suoralla tasaisella painalluksella leimasintyynyyn. Siirrä kuvio paperille voimakkaasti painaen. Ellet käytä kokopulveria, kuviosi on nyt valmis, mutta jos haluat kohokuvion, ripottele märälle leimasinkuviolle runsaasti kohopulveria. Varmista, että koko kuvio on peittynyt. Käännä paperi ja karistele ylimääräinen pulveri puhtaalle paperille, mistä se on helppo kaataa takaisin jauhepurkkiin. Kuumenna kuvio. Parhaiten tämä onnistuu kuumailmapuhaltimella. Kun jauhe on kuumentunut tarpeeksi, se sulaa ja muuttuu kiiltäväksi. Jos et omista kuumailmapuhallinta, voit kuumentaa kuvion myös silitysraudan tai sähkölevyn pintaa vasten, työn taustapuoli lämpöön päin.

Tekstejä ja reunaviivoja voit tehdä samalla tavalla, mutta käytä leimasimen sijasta kohonestekynää. Väritä ääriviivakuviot mieluiten vesiohenteisilla huopakynillä.

Leimasimien puhdistus

Leimasimet tulee aina puhdistaa niille tarkoitetulla puhdistusnesteellä. Vesi ja saippua haurastuttavat kumia, niin että leimasimen käyttöikä lyhenee huomattavasti. Puhdista leimasin aina käytön jälkeen, vaikka olisit käyttänyt väritöntä nestettä, samoin aina leimasinväriä vaihtaessasi. Painele puhdistusnestettä kumipintaa vasten. Pullon suussa on paksu huopatyyny, jonka läpi neste valuu tasaisesti. Käytä tarvittaessa apua vanhaa hammasharjaa. Kuivaa leimasin talouspaperiin tai pehmeään kankaaseen.

Leimasinaskartelun työohje

1. Paina kumileimasin leimasintyynyyn ja paina kuvio korttipohjaan.

2. Ripottele värijauhetta leimasinkuvion päälle. Varmista, että koko kuvio peittyy reilusti. Karista ylimääräinen jauhe puhtaalle paperille ja siitä edelleen takaisin purkkiin.

3. Kuumenna kuvio kuumailmapuhaltimella tai pitämällä työn nurjaa puolta foliolla suojattua silitysrautaa vasten, kunnes jauhe sulaa ja muuttuu kiiltäväksi.

4. Raitoja, tekstejä ja reunaviivoja voit tehdä kohonestekynällä. Piirrä viiva tai kirjoita teksti haluttuun kohtaan.

5. Ripottele kohonesteen päälle kohopulveria ja kuumenna jauhe, kuten kohdassa 3 neuvotaan.

Lähde: Pirkko Niemistö: Askartelun pikkujättiläinen, 2000.